Från föreläsningsturnén i Blekinge och Småland: framträdanden på Jämshögs folkhögskola

Under två dagar, den 27 och 28 november, hade jag förmånen att få framträda på Jämshögs folkhögskola, känd för dess höga folkbildningsambitioner. Första dagen för skolans hela elev- och lärarkår (bild 1) och nästa dag för en minst hundrahövdad veteranskara i stora hörsalen.

Alla ville veta mer om Raoul Wallenbergs exceptionella insatser för att rädda ungerska judar undan Förintelsen under andra världskriget; ochs veta mer om hans oblida öde som fånge och sannolikt avrättad i det sovjetiska fängelsesystemet. 

Den dynamiske och utåtriktade läraren Anders Olsson ordnade allt, inte minst bildvisningens teknikaliteter, till det bästa. Behagliga applåder och tillfälle att signera många av mina böcker gav goda minnen och intressanta personmöten som lockar till fortsatt turnerande, även om en föreläsningsturné gärna knycker värdefull tid för forskande och bokskrivande. 

Jämshögs folkhögskola drivs av Lunds Stift och förmår hålla folkbildningsfanan högt i tider när man gärna ser utbildning som bara ett sätt att få ett yrke. Bild 2, Herr föreläsaren på plats bakom kapellet och klockstapeln.